top of page

"διερευνώντας τους θησαυρούς του αύλειου χώρου"

Οι διαδικασίες αξιολόγησης ήταν συνεχείς και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

1. διαγνωστική αξιολόγηση

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με διαγνωστική αξιολόγηση, προκειμένου να ανιχνεύσουμε το γνωστικό υπόβαθρο των παιδιών για το θέμα. Τα νήπια είχαν προβληματισμούς, εξέφραζαν τις προτιμήσεις τους, ωστόσο πολλές περιπτώσεις καταγράφηκαν διάφορες διαστρεβλώσεις και γνωστικά κενά.

2. διαμορφωτικη αξιολόγηση

 

Κατά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων διεξαγάγαμε εκλογές και ψηφίζαμε ποια δραστηριότητα θα υλοποιούταν κάθε φορά. Μετά την υλοποίηση της δραστηριότητας, τη διαγράφαμε από τον «χάρτη» των προτάσεων. Επίσης ρωτούταν το παιδί του οποίου η δραστηριότητα ήταν δική του πρόταση, αν έμενε ευχαριστημένο από τον τρόπο που η ομάδα την υλοποίησε. Ήταν δράσεις στα πλαίσια της διαμορφωτικής αξιολόγησης. Σε γενικές γραμμές το κάθε παιδί εκδήλωνε την ικανοποίηση του, όταν υλοποιούταν η δική του πρόταση. Αισθανόταν σαν να ήταν «αρχηγός» που έδινε «εντολή»  στην ομάδα.
Κατά την υλοποίηση του προγράμματος η νηπιαγωγός ενημέρωνε και τον ατομικό φάκελο του κάθε παιδιού (portfolio) με σχετικά σχόλια αναφορικά με τη συμμετοχή του στις διάφορες δραστηριότητες, την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα στον τρόπο σκέψης, τις πιθανές δυσκολίες, τα επίπεδα συνεργασίας, τον ενθουσιασμό, την αυτονομία κ.α

3.Τελική Αξιολόγηση

 

Τα παιδιά εργαζόμενα ομαδικά και «ως μικροί επιστήμονες» (Bruner, 1960)  ενεπλάκησαν σε διάφορες καταστάσεις προβληματισμού, διαμόρφωσαν τα δικά τους ερωτήματα, οργάνωσαν σε συνεργασία με τη νηπιαγωγό τα βήματα εργασίας, χρησιμοποίησαν ποικίλα εργαλεία και όργανα, έκαναν παρατηρήσεις, πειράματα, δοκιμές, μετρήσεις και οδηγήθηκαν στα συμπεράσματά τους, δομώντας τη δική τους επιστημονική εμπειρία.
Τα ερεθίσματα της αυλής μεταφέρονταν εντός τάξης, στη «γωνιά της φύσης» και αντιστρόφως οι πληροφορίες της νηπιαγωγού αποτελούσαν σημείο εκκίνησης για αυτόνομες διερευνήσεις στον αύλειο χώρο.
Τέλος έγινε γενική αποτίμηση όσων επετεύχθησαν ως προς τις γνώσεις, τις ικανότητες – δεξιότητες που αποκτήθηκαν, τη διαφοροποίηση των στάσεων που υιοθετηθήκαν. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με διαφόρους θησαυρούς της φύσης, «άνοιξαν» τις αισθήσεις τους, χάρηκαν τη συμμετοχή τους.

bottom of page